marți, 8 iulie 2014

Turtitele din plante presate pentru infuzare in baie.

 
Astazi va prezint un alt produs, si anume turtita din plante pentru infuzare in baie. Pentru acest lucru e util de inteles cum functioneaza sistemul de presare la rece al uleiurilor organice. Presa de ulei este manuala, functioneaza prin actiunea unui piston ce impinge cu 20 de kg forta, si astfel, amestecul de plante pus in presa, elibereaza treptat prin orificiile de scurgere uleiul, iar cantitatea de planta uscata ce rezulta dupa presare o numesc turtita.
   Este lesne de priceput ca substantele benefice din planta, care nu sunt oleosolubile, deci care nu au fost preluate de uleiul din amestec, sunt hidrosolubile, deci se dizolva in apa, acest principiu functionand in mod asemanator pliculetului de ceai.
   In functie de uleiul pe care il doresc, mixez plantele, dupa proprietati, dupa aroma pe care o doresc, si evident, turtita rezultata la finalul presarii va avea proprietati similare uleiului extras, insa cu poarta de intrare pielea si sub forma de aerosol prin inhalarea aburului din baie.
   
   

   Astfel de produs finit, clar, poate fi doar rezultatul unei presari la rece, neputand mixa altfel ingredientele pentru a folosi in baie prin infuzare, deoarece, parte dintre aceste plante contin multe substante oleaginoase, care trebuiesc extrase inainte. Prin presare, fibra plantei se distruge, permitand uleiului sa iasa, adunand in compozitia sa substantele din planta care sunt dizolvabile in ulei. 


Din cele mai vechi timpuri, plantele au fost folosite ca si ceaiuri, ca si cataplasme, ca si prisnite, baile de plante fiind deasemena foarte bune in afectiuni ale pielii, ale tesuturilor subiacente, sau chiar ale muschilor, articulatiilor si tendoanelor. Considerand pielea ca fiind de fapt un mare organ de schimb cu exteriorul, vasele limfatice din hipoderm si capilarele venoase preiau mare parte din aportul vitaminic si enzimatic cu care plantele vin, in cazul infuzarii lor in apa calda.


Acest mijloc terapeutic se numeste fitobalneologie si este un domeniu vast, cu aplicabilitate in centre de infrumusetare si tratament, in spa-uri, in clinici de geriatrie, sau pur si simplu in mediul propriu, acasa, intelegand beneficitatea, si simplitatea practicarii acestor bai cu infuzii de plante.


Cea mai eficientă metodă de pregătire a băilor generale cu plante medicinale, constă în ambalarea materialului vegetal în săculeţi (pungi) de tifon sau din alt material textil, care se agaţă sub robinet, astfel încât apa caldă să cadă direct peste materia primă vegetală. Este bine să se folosească temperaturi cât mai ridicate ale apei. După ce vana este umplută, sacul cu plante rămâne în cadă, iar cel ce va beneficia de acest tratament aşteaptă ca apa să ajungă la temperatura potrivită. Baile pot fi partiale (de sezut, ale picioarelor sau mainilor) sau generale), ambele situatii fiind benefice organismului. 

Efectele bailor cu plante sunt:


  • imbunatatirea circulatiei periferice
  • ameliorarea afecţiunilor şi deranjamentelor sistemului nervos central şi periferic (stres, nevroze, astenii, nevrite şi polinevrite); 
  • amelioreaza efectele afectiunilor ginecologice sau chiar le vindeca; 
  • amelioreaza efectele afectiunilor sistemului osos si articular, eliminand durerea, in mare parte din cazuri, mobilizand articulatiile; 
  • prin efectul volatil al plantelor cu esente tari, imbunatateste respiratia, ajuta la vindecarea unor afectiuni precum (răceli, viroze, bronşite cronice). 

Deasemenea, baile generale cu plante au o actiune stimulanta pentru metabolism si sistemul circulator, de aceea fitobalneologia este o metoda indicata in starile de convalescenta si in prevenire, intretinere, recuperare.
In cazul in care amestecul se foloseste pentru baie de aburi, amestecul din saculet se pune intr-un vas cu apa cu temperatura cat mai ridicata si se acopera cu un prosop. Cu ajutorul acestui prosop apoi, aburul degajat este dirijat catre zona dorita, indiferent ca vorbim despre aerosol/inhalare, sau ca aburul este folosit doar ca mijloc terapeutic cu actiune tegumentara.
   Apa calda are ca efect imediat deschiderea porilor pielii pe unde se va face si schimbul de substante. Temperatura usor ridicata a apei favorizeaza stimularea circulatiei limfatice si sanguine, deci la o usoara crestere a ritmului cardiac. In timpul bailor cu plante, respiratia devine frecventa si superficiala, musuclatura se relaxeaza, spasmele sunt calmate, sistemul nervos central si periferic se relaxeaza.
 
De aceea este lesne de inteles ca nu este necesar sa mergeti la centre specializate pentru astfel de mijloace pe care le avem cu totii la indemana, este necesar putin timp liber, o cada cu apa calda si amestecul cu plante pus intr-un saculet de panza, sau de tifon, cat sa evitam infundarea vanei de scurgere.
Pentru pregatirea baii cu plante nu este necesar nimic altceva decat pachetul oferit de mine, ce contine turtita de plante si saculetul pentru baie. Turtita este invelita intr-o folie de protectie care va fi scoasa, apoi se va introduce in saculetul de panza care de preferinta se va coase, dar daca nu exista aceasta posibilitate acesta se va lega gura.
De preferinta, saculetul cu plante se va pune in prealabil intr-un vas cu apa fierbinte pentru a se realiza infuzarea, insasi apa din baie sa fie cat mai calda, eventual lasand-o la racit o perioada, pana se va ajunge la temepratura potrivita pentru baie.
   Baia efectiva seamana cu o baie intr-o mare ceasca cu... ceai. Saculetul cu plante foloseste apoi ca burete de baie storcand pe piele sucul plantelor si frecand usor pentru exfoliere si curatare. In cazul unei astfel de bai nu este necesara folosirea de sampon, sapun sau altor produse de igiena corporala, chiar ar fi de preferat ca baia cu plante sa aibe strict efectul scontat.
Saculetul cu plante se poate folosi de aproximativ de doua-trei ori, de fiecare data punandu-se la infuzat, iar dupa baie, lasandu-se la scurs si uscat, intr-un mediu aerisit.
   
   Turtitele pentru baie realizate de mine au efecte relaxante, aromatice si terapeutice, functie de plantele care au fost folosite pentru realizarea uleiurilor. Ele nu contin altceva decat plante uscate si parti de seminte diverse. Baia devine aromata, placuta, iar efectul il vei resimti pe piele proprie atunci cand chiar vei incerca aceasta metoda de intretinere corporala si/sau tratament. Deasemenea, aceste turtite se pot realiza si la comanda, la cererea clientului, functie de plantele dorite si cantitatea dorita.
   Pretul unei astfel de turtite variaza de la 20 de lei si pana la chiar 50-60 de lei, functie de ingredientele mixate. Cu cat ingredientele sunt mei greu de procurat, sau mai scumpe, cu atat turtita devine mai scumpa. Cea mai pare parte dintre ele costa insa 20 de lei si se livreaza impreuna cu saculetul de panza, pregatita fiind astfel pentru infuzare. 
  La comanda minima de 50 de lei produsele mele se pot livra si prin posta dar si prin predare personala in raza orasului Bucuresti. Pentru comenzi si informatii suplimentare sunt disponibil la numarul de telefon 0725.810.441, mail - solutii.online@gmail.com, pe aceasta pagina la sectiunea comentarii, sau pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/mosckus.oils?ref_type=bookmark.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu