luni, 21 iulie 2014

Diferenta intre presarea electrica si cea manuala (la rece)

    
   Astazi am realizat un mic experiment prin care sa va arat clar ce presupune o presare la rece manuala si ce presupune o presare „la rece“ electrica.

Pe piata de larg consum aceasta notiune de „presat la rece“ s-a strecurat subtil in mintile consumatorilor, la fel ca sintagma „presare prin procedee exclusiv mecanice“, care de fapt inseamna acelasi lucru.

   Detin o presa electrica si una manuala, presa electrica are o capacitate de lucru de 2-3 litri de ulei pe ora, functie de semintele pe care vreau sa le presez. Impropriu spun „sa le presez“, caci presa electrica nu preseaza, ci mai degraba zdrobeste si inghesuie masa zdrobita spre un punct unde ceea ce este lichid este fortat sa iasa prin niste fante stramte, iar ceea ce este solid se separa si iese prin alta parte. Evident, tot acest efort este dus de un motor electric, efort prin care capul de presare se incalzeste pana pe la 60 - 70 de grade, evident semintele, respectiv uleiul rezultant este incalzit la aceasta temperatura. Majoritatea preselor electrice au aditional pe capul de stoarcere si un preincalzitor electric (o rezistenta), care incazeste amestecul pentru a fluidiza uleiul si curgerea.
   Deci, automat nu mai vorbim despre o presare „la rece“, indiferent daca folosim preincalzitorul sau nu. In acelasi timp, semintele si uleiul intra in contact direct cu metalul deci avem proces de oxidare. Iar un alt fenomen, mai putin bagat in seama este procedeul de ionizare, datorat faptului ca semintele care intra in presa, uleiul, intra in campul electromagnetic generat de motorul presei. Cu cat motorul este de putere mai mare, (presa este de capacitate mai mare), cu atat si campul electromagnetic generat este mai puternic.
   Ce mai ramane natural din aceasta presare „la rece“, „prin procedee exclusiv mecanice“, asa cum intalnim pe majoritatea etichetelor produselor „naturale“ sau „bio“, sau „eco“, sau cum vreti voi sa le mai denumiti?
   
   In prima ipostaza am luat 250 de grame de seminte decojite de dovleac si le-am „presat“ cu presa electrica. Mai jos postez filmuletul, in care pas cu pas explic ceea ce fac si aveti si imaginile destul de sugestive a ceea ce se petrece intr-o presare electrica.

 Acum, trecem la o parte mai placuta, mai armonioasa, insa mai laborioasa si mai de durata, presarea manuala. Presa manuala este confectionata din poliamida, un material care nu intra in reactie cu materia prima de presat, deci din start nu avem proces de oxidare. Ea functioneaza prin actiunea unui cilindru hidraulic (un cric) de 20 de tone forta, care impinge un piston peste materia prima. Datorita presiunii, uleiul este treptat eliberat intr-un sant de colectare, apoi prin orificiile exterioare este colectat intr-un vas. Presarea este lenta, dureaza intre 2 ore si sase ore, in anumite ipostaze, las presa in presiune chiar peste noapte. Picatura cu picatura uleiul este colectat intr-un recipient curat din sticla, exact asa cum se poate vedea in videoclipul urmator:

   Dupa ce ambele presari au fost terminate avem si rezultatul experimentului de astazi, doua recipiente cu ulei de seminte de dovleac, care dupa mintea multora, ar trebui sa fie.... la fel.
   Va surprinde faptul ca nu sunt? Difera culoarea, consistenta, cantitatea, mirosul, gustul... Nu am acasa un laborator care sa masoare precis enzime, vitamine, carbohidrati si proteine, sau mai stiu io ce procente si cifre vor mintile oamenilor sa stie cand citesc etichetele produselor, insa cu siguranta cand veti urmari ultimul filmulet, veti vedea clar rezultatele ce le-am obtinut. Acum va las sa urmariti si ultima parte din experiment.

   Experimentul s-a incheiat, iar acum tragem concluziile. Uleiul obtinut din presa manuala il putem denumi un ulei ORGANIC, zic eu, pentru ca pastreaza toate proprietatile semintelor care il si contin. Uleiul din presa electrica, este... un ulei, care mai are si el ceva proprietati, insa multe dintre ele deja atenuate.
   Astfel, acest experiment demonstrativ l-am realizat pentru a va explica practic, de ce un produs organic 100% costa atat cat costa, adica uneori dublu, triplu fata de un produs extras prin procedee electrice. Prin presarea electrica uleiul este extras in 10 minute, iar presarea manuala a durat 3 ore si jumatate si a necesitat o atentie constanta pe presiunea aplicata.
   Nu va inchipuiti cumva ca vreun ulei pe care il cumparati din plafar sau de pe la fitofarmacii este extras prin presari manuale. Majoritatea oamneilor se gandesc la profit si nu la sanatate, si astfel optimizeaza la maximul randamentul efortului lor energetic, stricand din pacate echilibrul dintre natural-sanatos si profitabil-economic. Normal ca cineva care se gandeste la bani doar, alege sa cumpere si sa foloseasca o presa electrica, cat mai mare, care sa stoarca cat mai multi litri de ulei pe ora, eu insa am ales pentru mine, si pentru cei ce cred in produsele mele, varianta care imi da 10 - 25 mililitri pe ora, insa ORGANIC, adica in armonie perfecta cu ceea ce noi de fapt suntem.
Tu ce alegi?










20 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. bravo domnule.
    eu aleg varianta cu poliamida
    vreau si eu sa cumpar piesele din poliamida.

    RăspundețiȘtergere
  4. bravo domnule.
    eu aleg varianta cu poliamida
    vreau si eu sa cumpar piesele din poliamida.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut.
    Felicitari pentru articol si experiment. Eram in căutarea unei prese si chiar ma uitam la una electrica credeam ca e mai ok. As vrea si eu sa cumpăr sau sa fac o presa ca a ta însă cu obiectele de poliamida cred ca ma încurc. Îmi poti spune cam cat m-ar costa sau de unde le-as putea lua daca nu se la tine?

    Multumesc încă odata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, imi puteti recomanda o presa mecanica buna ( rezistenta si eficienta) la un pret rezonabil? loredanalisca@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  7. De unde se poate achizitiona o presa din poliamida? De restul ma ocup eu (cric si cadru). dj52mih@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună seara! Sunt interesata să cumpăr o presă manuală. Va rog dacă se poate să-mi recomandați o presă bună sau produceți și dumneavoastră prese spre vânzare? ligiafarc@yahoo.com
    Mulțumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos..fff.frumos..daca puteti sa vindeti si mie o astfel de presa..daca nu..macar sa imi trimiteti si mie o schema,cumpar eu poliamida si fac rost si de strungar pt
    confectionarea pieselor. Uitati adresa mea bz73psg@gmail.com..toate cele bune..

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,

    Doresc si eu relatii pentru achizitionarea unei prese manuale.
    Puteti, va rog, sa-mi transmiteti acest lucru pe adresa mircear2406@gmail.com.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna dimineata!
    Ma intereseaza o presa manuala pt presat la rece. Iubesc plantele si as vrea sa beneficiez de proprietatile lor. Va las adresa: dianacioba@gmail.com
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Oare aveti planurile pentru piesele din poliamida? Sau se pot achizitiona gata prelucrate de la dumneavoastra? Ati putea sa imi comunicati pe adresa: brudasca_andrei@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  13. Salutare! Este foarte adevărat tot ceea ce spuneți. Ma interesează sa cumpăr si eu o presa manuala, ma puteți ajuta? De asemenea, se poate obține si uleiul din coaja citricelor? E-mailul meu : a.diana3@yahoo.com mulțumesc.o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mă intereseaza,vreau și eu să cumpăr.Va rog să-mi spuneți de unde se poate achiziționa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ma intereseaza,de unde pot sa cumpar si cu cat. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua,

    Doresc sa cumpar si eu o astfel de presa, imi puteti da detalii de pret pe adresa liliana_badea_2012@yahoo..com?
    Va multumesc
    Liliana Badea

    RăspundețiȘtergere
  17. Aș dori câteva date, de exemplu înălțimea tubului, diametrul interior, grosimea pereților tubului. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna ziua. Imi doresc sa achiziționez și eu o presa la rece manuala. Va rog dati-i mai multe detalii pe : carlatuicu99@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  19. Bună ziua și bravos în primul rand,ași dori și eu sa achiziționez o astfel de presa.Multumesc vladmariusemilian@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere